Thursday, June 11, 2009

arghh!! panas!! panas!!!

9 june 2009..


ptg ni aku nak g dinner dgn family..
skali balik dr opis, nampak member aku namenye Sepul Bising dok jenguk2 enjin bay kancel L2 die..
apahal la mamat nih..
skali kete xleh start da..
aku kasi off enjin moto aku, pastu tolong le ape yg patut..
tolong tengok..
wakakaka

ade pomen cina sorg kat situ, tp xde pun die nak sibuk godek enjin..
lepak je bersandau kat SEG 4 teroi-teroi die..
pomen he hape nih..
si sepul ni lak sibuk calling2 kwn die yg "pakar" L2..
wakakak
aku pun tgh die mengekjas minyak le, ekjas tu la ini la melalui instruction yg dibagi oleh kawan "pakar" die tuh..
sambil2 tu aku pun jenguk gak enjin die..
tgk bateri, air kurang, pastu tanye, plug cmne? baru tuka, minyak naik x?
tah..
pomen tu lak sibuk kate suh anto kat workshop die sbb nak cek wiring, takut fuel pump problem.. dan dan la..
aku call azrul, mtk tlg die..
pomen cina tu blah sbb die ade keje len..
biau le die..
azrul pun godek le L2 tu..
tgk api ade, crank pun ok, pastu cek minyak petrol..
menyembur kaw2..
fuel pump problem apekkejadahnye!!
aku pun amek le piNky bersama famiy aku dgn niat nak jump L2 tu pastu nak terus g dinner..
jump2 xmo gak idup..
tah apehal la..
tgk azrul pun da simpan tools, ape lg..
aku pun kemas kete, nak cargas terus la g mkn..
skali start enjin, pastu kunun nak donut le..
tp xleh blah sbb tebo da kong..
wakakaka

aku tgk bdk2 yg ade kat situ dok tgk piNky sambil diorg berkata-kata sesama sendiri..
aku watdo je la..
smpei kat gagte opis tu aku pun bukak lampu, sbb nak maghrib kan..
baru le aku perasan, temp piNky da max..
patut le ada bau hangit..
ciss..
konpom air kering nih..
reverse lik, bukak bonet, tgk air mmg da kering...
pastu ade bunyik bocor..
adoi..
aku bajet radiator punye drain xrapat..
tp azrul dtg tuang air, xde pun air kuar kat situ..
dah..
ni x hos pecah, xpun water jacket bocor..
adoi..
da le poket tgh sangap nih..
time2 ni le nak wat hal..
alamatnye sadai lama la piNky nih..

lik umah, mandi, solat, kuar le dinner naik wira..

aku ingat le kan..
ni mesti jangkit dari kete sepul nih..
wakaak
ase tu aku pun kaw2 dok kutuk L2 die..
skali kene kat aku lak, die datang sambil memulangkan buah keras kat aku..
huhu..
padan muke aku..

tu lah kisah die..

Wednesday, June 3, 2009

sepang drag battle..

1stime aku g sepang tgk drag battle..

tu pun sbb ye ye je membe ajak tgk..

sebab ape?
salah sorg dr member kitorg nak test power kete die..

corona 1jz
499hp..
tuned by PS Powersports..

dgn kete yg leh dibawa berjalan, g keje lik keje, bwk awek kuar, pusing hartamas carik bosia..wakakaka
tp kete mmg nampak stendet..
pastu leh lak main kat sepang..

tu pun sbb nak test power..
1stimer tuh..

ni rope kete die..
bumper je ala ala sekailain..
wakakak



enjin yg stendet, cume tuko tebo beso..
pastu ade la brg cket..
pakai management PS Powersports





ni mase testrun..
main dgn rx7..
mmg le cicir..
rx7 fully mods..
die punye time 13++sec
video

time battle, die kena tapau dgn satria evo..
huhu..
biase la ..
die newbies..
nervous lg..
ni time die 15++sec..
sebab ape?
da gear 2 baru perasan handbrake x lepas..
wakakaka

lgpun die takut nak floor mase gear 1..
kete FR..
silap2 mau berpusing kete..
lg 1, takut pecah le..
daily car sih..
lain le satria evo tuh..
mmg stok utk drag..
gear 1 pun die pepah kaw2..

lgpun kete die stendet lg..
masih nak kene masuk brg len..
tunggu je la bile die nak bikin lg, pastu main lg kat sepang..

selingan..

sape la punye kete nih..

hahaha..
bahan..bahan...
spoiler stok ampai baju ke hape..
wakakaka
aku jupe depan sogo..
aku ingat nak snap lg dekat..
skali owner ade dlm kete da..
sorg xpe..
ni ade la dlm 3org kot..
jgn wat pasal..

selingan..

all those yesterday...

super drager..

piNky @ nite

hahaha..

lame x update..
kengkawan pun da bising..
lek le..

bz le skang nih..

ok le..

ade cket lauk tambah utk piNky..

xde le banyak..
cket aje..

disebabkan aku pun da naik pekak dan rase makin cair taik telinga dengo bunyik ekjos N1 nih..
aku pun berkira2 gak nak tuko ekjos len..
ekjos buluh??
wakakaka
tu kene mintak kat s.shamsudin..
wakakak

kebetulan lak ade la member (otai le gak) da tuko ekjos Apexi kat wira evo die..
so..
die mtk aku tulung cari buyer utk ekjos lame die..
tgk cm menarik gak..



ekjos ape nih??


beso gedabak..


HKS Super Drager

dah lame ngidam nak pakai nih..
tp xdapat sebab rega natang ni mmg mahal..
utk inlet 2.5inci pun paling murah rm300..
kalo 3inci?
lagi le mahai..

inlet 3inci
piping dari flange ke ekjos 3inci..

ini ekjos aku pun xtau bpe mau bayo same otai tuh..
nati le..
pasang da pasang..
bayonye belum..
hehe..
harga?
jangan tanya..

bunyik??
aku dengar dari dalam kokpit.. ewah..
hahaha..
xde la bising sgt banding dgn N1 dulu..
dari luar, xtau le..
kene suh org len drive le baru tau..
sbb dari dalam, dengar mmg xde la bising..
sesedap rasa je..
mase aku g cruising dr kelana jaya ke sepang F1 pun..
mmg sedap je bunyik die..
kalo cruising kt highway, myk mmg save..
tp masuk town, sndri mau ingat le..
tambah dgn idling yg xmenentu..
tebo yg da kong..
oil seal axle yg da bocor..
hadoi..
fenin le..

Thursday, May 21, 2009

tayar baru..

lame x update natang blog nih..

ape ek..
ha..

piNky masih cm gitu..
makin demam die semenjak 2 menjak nih..
tebo kong, head leaking, taya koyak..
hadoi..
berdasarkan bajet yg ade..
lepas le utk aku nak tuko taya baru..
tu pun nasib le sifu aku dpt lobang baik punye..
taya murah..
stok drift punye la..
kalo ckp nak pakai ontheroad, konpom brader tu jual mahal..
dapat le taya 225/17/50 cap dunlop..
rega?
rm50 sjibik..
ok le tu..
bunge tebal lg..
tahan le setaun kot..
silap2 2taun sbb piNky ni lebih lepak dr jalan..

so..
next project??
nak endorse enjin..
sambil menunggu surat kawal selia yg masih xkunjung tiba..
pastu nak tuko tebo..
carik baru kot..
mau gak dkt rm1k++
ekjos buluh..
bov..
tayar depan..
yg dah merekah..
hadoi..

bile la aku nak kaya nih..

Saturday, January 17, 2009

update.. wiring piNky..

17 jan 2009..

tengahari ni aku g le jenguk kete aku nih..

nak anto dashboard sambil tgk le ape progress terbaru..

tgk mcm da nak siap..
tp mcm xbuat lg pun ade..
ape la aku cakap nih..

tgk da nak siap le..
wiring dalam da siap,
blkg pun da siap,
cume wiring depan kat enjin je lom..
leh kate 80% le baru..
tp mmg puasati le keje die..
kemas..

berbaloi le ga..
aku tanya rega die kate dlm rm1k..
gilos ar..
kopak aku..

nasib le ade sen lebey..


depan yg terbarai..



close up cket..


tepi yg terselak..



wiring baru..



macam tongkang pecah..


serabut..
jiwa kacau..

punca onar..


kabel bateri dgn wiring blkg..


wiring blkg baru...

lampu blkg..

bapak bateri..



fius box depan yg lom siap..



tersingkap lak enjin..
wakakak


next week b4 raya cina siap..


next projek...

kaki seat, interior..